«Θέλω να μείνω για όσα χρόνια μπορώ να προσφέρω»

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

KougiasEPOΟ Αλέξης Κούγιας μετά από τους δύο πρώτους αγώνες της ΑΕΛ στην Super League, έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη που μίλησε για όλους για όλα, στην εφημερίδα «Ελευθερία», λίγες ώρες πριν τη «μάχη» με τον Ολυμπιακό.

Συνέντευξη στην: Εφημερίδα «Ελευθερία»
(Rockngoal Page - Rockngoal Profile)

Αναλυτικά:

Αφοσιωμένος στα παιδιά του, ερωτευμένος με τη δικηγορία και παθιασμένος με την ΑΕΛ, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε», ο γνωστός ποινικολόγος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Αλέξης Κούγιας, υποστηρίζοντας με σθένος τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις και επιλογές του σε ό,τι αφορά στη διοίκηση της ομάδας. Μια ομάδα με τους αραιότερους φιλάθλους την οποία, όπως θα πει, επιθυμεί να υπηρετεί με υψηλό αίσθημα προσφοράς και να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο, όταν θίγεται το κύρος και η υπόληψή της.

* Κύριε Κούγια, πώς είναι η ζωή ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λάρισα, τη δουλειά και την οικογένεια;
- Απέκτησα τον γιο μου όταν ήμουν 52 ετών, την κόρη μου όταν ήμουν 55 και έκτοτε είναι ο αποκλειστικός σκοπός της ζωής μου. Μέχρι τότε αφιέρωνα όλο μου τον χρόνο στη δουλειά, που είναι και το μοναδικό μέσο επιβίωσής μου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, μετά τη γέννηση των παιδιών άλλαξα εντελώς τρόπο ζωής προσπαθώντας, ακόμη και κάθε μέρα, όταν οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν και φυσικά οι δραστηριότητές τους, να είμαι μαζί τους. Ο καθένας νομίζω μπορεί να δώσει τις κατάλληλες προτεραιότητες ώστε να είναι και καλός πατέρας και καλός επαγγελματίας.
* Πώς θα περιγράφατε το επάγγελμά σας;
- Ο δικηγόρος έναν και μόνο ρόλο έχει στην κοινωνική πραγματικότητα. Είναι εκείνος που γνωρίζει τους νόμους και όσο καλύτερα τους γνωρίζει τόσο καλύτερα μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων. Ο νόμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κωδικοποίηση της καθημερινής ζωής. Ένας επαρκής δικηγόρος με ήθος και προσωπικότητα μπορεί να βοηθήσει τα δικαστήρια να εκδώσουν δίκαιες και σύννομες αποφάσεις.
* Ποιο είναι το κριτήριό σας για την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου; Φαντάζομαι ότι δεν έχει να κάνει ούτε με την ενοχή, ούτε με την αθωότητα...
- Είναι η προσωπικότητα του κατηγορουμένου, ειδικά στα αδικήματα όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες διαταραχές της κοινωνικής ειρήνης, όπως είναι οι ανθρωποκτονίες, το εμπόριο ναρκωτικών, οι βιασμοί, οι ληστείες, ακραία αντικειμενικά εγκλήματα. Εκεί, έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιον υπερασπίζεσαι, γιατί ουσιαστικά ο δικηγόρος γίνεται η φωνή και η σκέψη ενός κατηγορουμένου.
Αν λοιπόν ένας δικηγόρος δεν έχει και ο ίδιος αρχές, δεν έχει μέλλον. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι ο ψευτόμαγκας ή ο ανάγωγος δικηγόρος είναι καλός. Πρόκειται για τεράστιο λάθος. Ο καλύτερος δικηγόρος είναι αυτός που έχει γνώση της επιστήμης, που σέβεται τους δικαστές, τους εισαγγελείς και κυρίως τους αντιδίκους του, που έχει αίσθηση του καθήκοντος αλλά και της ντροπής. Γιατί δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι τους πάντες, απλά και μόνο επειδή έχουν χρήματα και μπορούν να πληρώσουν. Προσωπικά αναλαμβάνω μια στις 5 υποθέσεις που μου ζητούν να υπερασπιστώ και όταν μου λένε γιατί η απάντηση είναι, γιατί πήγα, είδα τον κατηγορούμενο στη φυλακή και δεν μου άρεσε.
* Υπάρχουν δύο εικόνες για εσάς, η μία είναι αυτή που μόλις τώρα περιγράψατε του σοβαρού ποινικολόγου, του ανθρώπου που έχει διαχειριστεί ορισμένες από τις σημαντικότερες δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και από την άλλη, είναι η τηλεοπτική ή δημόσια εικόνα, ενός ανθρώπου με έριδες, πάθη, εντάσεις και αψυχολόγητες συμπεριφορές. Πρόκειται για ένα οξύμωρο σχήμα...
- Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί η τηλεόραση ξέρετε είναι αδηφάγο μέσο. Είμαι 66 ετών και δικηγορώ τα τελευταία 42 χρόνια. Πολλαπλασιάστε τώρα τα χρόνια της δικηγορίας με 365 μέρες τον χρόνο και δείτε τις χιλιάδες ημέρες συμπεριφοράς μου ως δικηγόρου. Κι όμως, ορισμένα λεπτά μιας αρνητικής εικόνας στην τηλεόραση - η ιστορία με τον Τριανταφυλλόπουλο, η αρνητική προβολή του διαζυγίου μου και κάποιες συμπεριφορές μου στο γήπεδο - είναι αρκετά για να ακυρώσουν τα δισεκατομμύρια δευτερόλεπτα μιας σοβαρής και μετρημένης ζωής. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο γήπεδο, είναι λαϊκό σπορ, είναι γειτονιά και εγώ σε γειτονιά μεγάλωσα. Ιδιαίτερα όταν έχεις απέναντί σου εγκληματίες, είναι λογικό να αναπτύξεις έντονες αντιδράσεις. Πόσοι είναι σήμερα κατηγορούμενοι, από τις κορυφαίες βαθμίδες του ποδοσφαίρου; Το ανακάλυψαν ξαφνικά ή μήπως όλο αυτό ξεκίνησε όταν πριν από 15 χρόνια ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις; Είμαι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας. Κοιτάξτε πόσο ισχυροί είναι αυτοί, πόσα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν, πόσους παρουσιαστές έχουν σε payroll. Και συγχρόνως, πάρτε και τις υποθέσεις μου. Όταν έχεις ως εντολείς τους ισχυρότερους Έλληνες απέναντι στους ισχυρότερους Έλληνες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, και να γράψουν ένα αρνητικό άρθρο για σένα και να προβάλλουν με αρνητικό τρόπο μια συμπεριφορά, γίνεται αντιληπτό γιατί δημιουργούνται αυτές οι εντυπώσεις. Όπως λέτε, από τη μια πλευρά βλέπετε έναν καλλιεργημένο άνθρωπο και από την άλλη τον έχετε δει να πηδά τον φράχτη του Αλτερ- βεβαίως για να υπερασπιστώ τον πελάτη μου - ή να βρίζει έναν διαιτητή ή να καταφέρεται με οξύ τρόπο απέναντι σε κάποιον άλλον. Αυτό είναι όμως η ζωή και ως άνθρωπος είμαι εξωστρεφής. Θα μπορούσα να είμαι κλεισμένος στο γραφείο μου και στα δικαστήρια άλλα έτσι δεν θα ζούσα, δεν θα ήμουν εγώ.
* Πάντως φαίνεται να σας αρέσουν λίγο οι ακροβασίες και τα ακροπατήματα. Με πατέρα χωροφύλακα, στα 15 σας μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και αργότερα δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης με τη δεξιά παράταξη, επίσης δημοτικός σύμβουλος στη Γλυφάδα στο συνδυασμό πρώην δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, προτάσεις από Καραμανλή, «φλερτ» με Βενιζέλο. Σας αρέσει να ανακατεύεστε;
- Μου αρέσει να συμμετέχω.
* Χωρίς όρια; Χωρίς φραγμούς;
- Εξαρτάται, με αρχές. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι δεν έμεινα πουθενά και μπορεί αύριο να γυρίσω στο ΚΚΕ, αν κρίνω ότι μπορώ κάτι να προσφέρω. Γιατί ξέρετε είμαι σε μια ηλικία που έχω έντονη τη διάθεση της προσφοράς. Άλλωστε και η ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο είναι μια τέτοια εκδήλωση. Έχω κατασπαταλήσει όλη μου την περιουσία για να αναστήσω ιστορικές ομάδες, από το πουθενά. Αν τα παιδιά μου ποτέ πληροφορηθούν τα χρήματα που έχω χαλάσει για το ποδόσφαιρο δεν θα με συγχωρέσουν. Από την άλλη θεωρώ ότι τους κάνω καλό γιατί θα πρέπει και αυτά να προσπαθήσουν. Θεωρώ ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία και για αυτό προτιμώ να συμμετέχω όπου μου αρέσει, όντας πλούσιος σε συμμετοχές και αγάπη από τον κόσμο την οποία εισπράττω καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.
* Τι σας έφερε στη Λάρισα;
- Η ομάδα και οι άνθρωποι της, οι οπαδοί της. Η ανεξαρτησία της, το πρωτάθλημα της, τα κύπελλα της, η σχέση της ομάδας με την πόλη, με τον κόσμο, με τον νομό, με το ελληνικό ποδόσφαιρο.
* Ήρθατε για να την αναστήσετε;
- Η Λάρισα δεν χρειάζεται σωτήρες και ανθρώπους να την αναστήσουν, είναι ένα ζωντανό κύτταρο, περήφανη και με τους ωραιότερους οπαδούς. Αγρότες οπαδούς. Ο αγρότης ξέρετε είναι ο ωραιότερος Έλληνας. Άρα, όταν έχεις τέτοια υποστήριξη, έχεις πλεονέκτημα.
* Πώς βλέπετε τη ζωή στην πόλη;
- Η Λάρισα είναι πόλη για να ζεις, όμορφη με δεκάδες επιλογές και με ιδιαίτερη κουλτούρα. Μπορείς να βρεις από τον πιο εκλεπτυσμένο κοινωνικό κύκλο μέχρι τα πιο ωραία μπουζούκια. Έχω κάνει πολλές ομιλίες σε σχολεία και από τις ερωτήσεις και τον τρόπο που τα παιδιά συμμετέχουν στα θέματα, συμπεραίνω ότι είναι άνω του μέσου όρου. Προσπαθώ να ζω όσο πιο πολύ μπορώ στην πόλη, κυρίως γιατί αντιλήφθηκα ότι μέρος των προβλημάτων της ΑΕΛ οφείλονταν στην απουσία των ιδιοκτητών.
* Σκοπεύετε να μείνετε καιρό στην ΑΕΛ;
- Θέλω να μείνω για πάντα, όσα χρόνια είμαι ακμαίος και μπορώ να προσφέρω.
* Τι να περιμένουμε στο μέλλον;
- Η ΑΕΛ θα κοιτάζει συνεχώς προς τα επάνω. Δεν έχει οροφή. Όταν έχεις πάρει ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα, όταν είσαι η ΑΕΛ, μόνο προς τα επάνω πρέπει να κοιτάς. Για αυτό και στα συμβόλαια των παιχτών δεν βάζω ποτέ πριμ παραμονής για τη Super League, το θεωρώ αυτονόητο. Βάζω πριμ να παίξει η ομάδα στην Ευρώπη και να κατακτήσει το κύπελλο.
* Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διάφορες εντάσεις. Με τους οπαδούς, με τους παλαίμαχους, με την «Ελευθερία», με την μπουτίκ και το πάρκινγκ σε θέσεις αναπήρων…
- Η φιλοσοφία της διατάξεως που επιτρέπει τις συγκεκριμένες θέσεις είναι να μην δυσχεραίνεις τη ζωή του ανάπηρου. Εάν λοιπόν δεν την δυσχεραίνεις, δεν υφίσταται θέμα. Αυτό που είπαμε ήταν απλά ότι κάποιος μπορεί να σταματήσει για λίγο και να πάρει το εισιτήριό του.
* Θα παρκάρατε ποτέ σε θέση αναπήρου;
- Όχι, ποτέ. Για δευτερόλεπτα όμως το έχω κάνει. Όλοι το έχουν κάνει. Κάθε Κυριακή βάζω στο γήπεδο 150 Άτομα με Ειδικές Ανάγκες μαζί με τους συνοδούς τους, αλλά αυτό το θέμα δεν έχει αναδειχτεί. Αν γράφονταν και τα μεν και τα δε, δεν θα είχα πρόβλημα. Η προκατάληψη και η αδικία είναι που με ενοχλούν.
* Το επεισόδιο που έγινε με τον Ντεγκρά στο γήπεδο; Είναι αιτιολογημένο;
- Είναι απόλυτα δικαιολογημένο και μάλιστα αν δείτε τα στοιχήματα που παίχτηκαν στο παιχνίδι, θα καταλάβετε ότι όλος ο κόσμος είχε στοιχηματίσει πως θα κέρδιζε η ΑΕΛ και θα θησαύριζαν οι bookers. Αυτό που έκανε ήταν ποδοσφαιρική αλητεία κι όταν του ζήτησα τον λόγο με ειρωνεύτηκε. Αντί να σκύψει το κεφάλι και να ζητήσει συγγνώμη, τον είδα να χαζογελά. Του είπα, «δεν ντρέπεσαι;» και γύρισε και μου λέει «εγώ έτσι παίζω». Του απάντησα ότι αυτή είναι εικόνα πουλημένου και κοίταξε να μου επιτεθεί, εγώ αντέδρασα και τον έπιασα από τον λαιμό. Αυτό ήταν όλο το επεισόδιο.
* Η ποδοσφαιρική αλητεία του Ντεγκρά, όπως την ονομάζετε, δικαιολογεί τη δική σας αντίδραση;
- Μα και βέβαια. Θα του ζητήσεις τον λόγο για κάτι τόσο σοβαρό και θα σε ειρωνευτεί; Εύχομαι αυτοί οι δύο βαθμοί να μην είναι μοιραίοι στο τέλος, ούτε προς τα κάτω, ούτε προς τα πάνω.
* Δεν τον χαστουκίσατε;
- Ποτέ. Κοιτάξτε, ήταν 50 άνθρωποι εκεί γύρω, πουθενά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Ούτε ο ίδιος δεν είπε ότι τον χαστούκισα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα ανθρώπων που ζουν από το στοίχημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι βγήκε να τον υπερασπιστεί ο αρχηγός του παράνομου συστήματος Κύπρου ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας που λέγεται Εθνικός Άχνας. Γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται στην Κύπρο, στο επίπεδο των μικρών ομάδων, όχι των μεγάλων. Είναι ο παράδεισος τους στοιχήματος. Για αυτό όταν βλέπω- χωρίς να είμαι μπροστά- ότι χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από ανθρώπους που είχαν ποντάρει στον άσο της ΑΕΛ , η οποία θεωρούνταν αδιαφιλονίκητο φαβορί και αντί αυτού τα κέρδισαν στοιχηματικές εταιρίες, το μυαλό μου πηγαίνει σε διάφορα πράγματα. Στην Κύπρο, στη Μαλαισία, στην Κίνα, το παιχνίδι ήταν στάνταρ άσος μέχρι τη στιγμή που έκανε αυτό που έκανε.
Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος βλέπει κάποια πράγματα καλοπροαίρετα, εγώ όμως που φέρω την ευθύνη της ΠΑΕ, θέλω να μην σκεφτεί ποτέ κανείς ότι η ομάδα μου είναι ομάδα στοιχήματος. Σε αυτό το πλαίσιο έχω ζητήσει από τον ΟΠΑΠ να μην είναι η ΑΕΛ στο στοίχημα, δεν μπορείς όμως να ελέγξεις το παράνομο ή το στοίχημα του διαδικτύου. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Κανένας Ντεγκρά και οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει δικαίωμα να επιδεικνύει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Ο συγκεκριμένος παίκτης είχε σαφείς κατευθύνσεις από τους προπονητές του για το τι πρέπει να κάνει. Για αυτό επιλέχθηκε και για αυτό αμείβεται πλουσιοπάροχα με 100.000 ευρώ τον χρόνο. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό και αυτό που έκανε δεν έχει προηγούμενο. Μια πρώτη ντρίπλα, που από τύχη δεν του πήρε ο αντίπαλος την μπάλα, πάσα στον μοναδικό παίχτη που υπάρχει για να βάλει γκολ και στην επόμενη φάση έσκυψε για να γίνει διπλό το ματς και να αυξηθούν τα εκατομμύρια στο στοίχημα. Στο πρώτο ημίχρονο ο Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να τον αντικαταστήσει αλλά καθώς τραυματίστηκαν δύο παίκτες δεν υπήρχε άλλη αλλαγή.
* Αυτή η ένταση που υπάρχει βοηθάει την ομάδα;
- Ενδεχομένως όχι, αλλά δεν την προκαλώ εγώ. Δεν είμαι σάκος του μποξ, είμαι ο Κούγιας.
* Με τους οπαδούς τι έγινε;
- Τι να γίνει, έβρισαν χυδαία τη μάνα μου και εμένα, χωρίς κανένα λόγο στην πρώτη συγκέντρωση, χωρίς να τους έχει πειράξει κανένας. Από εκεί και πέρα δεν είμαι ένας άνθρωπος που ανέχεται να τον αδικούν, σε κάθε περίπτωση. Όπως επίσης δεν ανέχομαι, κάποιος που εργάζεται στην ομάδα και παίρνει λεφτά, μόλις φεύγει να βρίσκει κάποιον δημοσιογράφο και να τον βάζει να γράφει διάφορα. Απλά αποφάσισα πλέον ότι αντί να ασχολούμαι, θα κάνω μηνύσεις και αγωγές. Αυτή είναι μια σωστή τακτική ώστε ο καθένας, αν έχει δίκιο να δικαιώνεται και αν έχει άδικο να πληρώνει. Γνωρίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι, ακολουθούσαν την ίδια τακτική επί χρόνια. Δηλαδή, πλησιάζουν στην αρχή τον ιδιόκτητη, του λένε σιγά – σιγά, «έχεις τίποτα για εμάς;» και αν βρουν δουλειά είναι όλο ύμνους. Στην αντίθετη περίπτωση και αν φύγουν από τη δουλειά- γιατί πολλές φορές αποδεικνύεται η ανεπάρκειά τους- τότε αρχίζουν. Είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι, μια μικρή ομάδα περίπου 15 ανθρώπων οι οποίοι έχουν την άποψη ότι, είτε επειδή ελέγχουν τους οργανωμένους οπαδούς, είτε επειδή ήταν παλιοί παίχτες, είτε γιατί ήταν παλιοί παράγοντες, δικαιούνται να είναι συνέχεια στο προσκήνιο. Το ίδιο έκαναν και με τον Καντώνια, με τον Πηλαδάκη και τον Πλεξίδα, το ίδιο πήγαν να κάνουν και με μένα. Ομολογώ πως στην αρχή τους άκουγα, και δέχτηκα κάποιοι από τους παλιούς ποδοσφαιριστές να εργαστούν για την ομάδα. Ωστόσο, όταν ανεβήκαμε κατηγορία – στην οποία προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δίπλωμα – τα δεδομένα άλλαξαν και κάποιοι απομακρύνθηκαν. Από εκείνη τη στιγμή οργανώθηκαν όλοι μαζί και άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να κάνουν διάφορες δηλώσεις. 
* Γιατί σας έβρισαν οι οπαδοί;
- Αρχικά μάλωσαν μεταξύ τους. Αυτό που λένε οι μεν είναι πως δεν μπορούσαν να δεχθούν το καπέλο στα εισιτήρια, ότι έχουν χαθεί χρήματα από το ταμείο και κυρίως πως δεν δέχονται κάποιες συμπεριφορές. Γιατί στο μυαλό τους έχουν να πολεμούν συνέχεια την ΠΑΕ, με σκοπό στο τέλος αφού εξουθενώσουν κάθε ιδιοκτήτη, να πάρουν την ομάδα όπως την έχει πάρει ο Άρης. Αυτό είναι το πρότυπο. Μάλωσαν μεταξύ τους για το ποιος θα επικρατήσει και γιατί σε κάποια επεισόδια που σημειώθηκαν, αλληλοκατηγορούνταν ότι είναι επικίνδυνοι. Επειδή λοιπόν εγώ υπερασπίστηκα στο δικαστήριο δύο από τον έναν σύνδεσμο και τους αθώωσα, οι δε, θεώρησαν ότι έπρεπε να με βρίσουν. Από εκεί και πέρα αντέδρασα και στράφηκα εναντίον των επικεφαλής αυτής της επίθεσης με θεσμικό τρόπο, γιατί αυτές οι συμπεριφορές είναι απαράδεκτες.
* Πέρα από αυτό είναι και ο τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνετε δημόσια, με εξώδικα και ανακοινώσεις. Προ ημερών η ΠΑΕ έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους δημοσιογράφους του «AEL RADIO» να εξαφανίσουν από τη θεματολογία αντίθετες απόψεις, δηλώσεις κλπ.
- Θέλω να πάψουν οι παραγωγοί μας να αναφέρονται και να παίρνουν θέσεις εναντίον συγκεκριμένων προσώπων που επιτίθενται σε εμένα. Δεν μου αρέσει αυτού του είδους η υπεράσπιση. Δεν τους ζήτησα ποτέ να το κάνουν και για αυτό τους παρακάλεσα να ασχολούνται μόνο με τα ποδοσφαιρικά, με το αν έπαιξε καλά η ομάδα ή αν έχουμε καλό προπονητή και όχι με τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις του ενός και του άλλου.
* Ωστόσο, αυτό ακριβώς που επιθυμείτε να παραβλέψετε ή να αποσιωπήσετε, αποτελεί επίσης κομμάτι της επικαιρότητας και της ειδησεογραφίας. Είναι είδηση, είναι πληροφορία.
- Κάνετε λάθος. Αν εγώ απαγορεύσω να χρησιμοποιούν εμένα, αυτοί οι άνθρωποι θα πάψουν να έχουν ειδήσεις. Πιστεύω πως, ως δημοσιογράφοι στο δίωρο τους θα πρέπει να ασχολούνται με το αθλητικό ρεπορτάζ και όχι με το τι είπε για εμένα ο οποιοσδήποτε και να με εκθέτουν λες και είναι πληρωμένοι κονδυλοφόροι. Παράλληλα, με αυτή την τακτική δημιουργείται συνεχώς ένταση για θέματα που δεν είναι ποδοσφαιρικά με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο ανακοινώσεων. Η δημόσια εικόνα της ΑΕΛ, ξέρετε, έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς, όσο ισχυρότερος είναι ο ιδιοκτήτης τόσο περισσότερο ικανός είναι να περνάει θέματα μέσα στο συνδικαλιστικό μας όργανο.
* Πώς γίνεται ένα δημοσιογράφος να μην καταγράψει για παράδειγμα μια δήλωση ενός προηγούμενου προέδρου; Είναι δυνατόν ένα μέσο, όπως η «Ελευθερία» να μην τη φιλοξενήσει;
- Και σωστά θα κάνει. Εμείς ωστόσο δεν βρίσκω τον λόγο να την αναπαράξουμε.
* Εσείς όμως εισέρχεστε και σε αυτό το κομμάτι με αποτέλεσμα όταν γράφεται κάτι σε κάποιο μέσο να στέλνετε ανακοινώσεις και εξώδικα...
- Δεν θα ξαναβγάλουμε. Θα αφήσουμε την «Ελευθερία» και οποιοδήποτε άλλο έντυπο ή site να κάνουν την επιλογή τους. Όμως αν κάτι από αυτά που γράφονται είναι ψευδές και θίγει την τιμή και την υπόληψη εμού προσωπικά, είτε του νομικού προσώπου, θα κινούμαστε νομικά και σιωπηρά, χωρίς καν να ανακοινώνουμε ότι κάναμε μήνυση και αγωγή.
* Επιτρέψτε μου όμως να ξαναπώ ότι με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά ακυρώνετε τη δουλειά του δημοσιογράφου, χαρακτηρίζοντας ως λάσπη και κατηγορίες, αυτό που εμείς αποκαλούμε ρεπορτάζ.
- Και το ρεπορτάζ ωστόσο έχει όρια, έχει κανόνες δεοντολογίας και επίσης ποινικές παραβάσεις. Δεν γίνεται να διαβάζεις ότι κάποιοι οργανωμένοι οπαδοί της Παναχαϊκής σε βρίζουν με τα χειρότερα λόγια ότι δήθεν κατέστρεψες την ομάδα, όταν η πραγματικότητα είναι ότι την βρήκες στην 4η εθνική, με υπέρογκα χρέη, χωρίς γήπεδο και όχι μόνο έφτιαξες προπονητικό κέντρο αλλά τους άφησες δεύτερους στη β’ εθνική, όταν έφυγες. Μια ανακοίνωση κάποιων, που δεν ξέρεις αν είναι πραγματικός σύνδεσμος, αν έχει έδρα και διοίκηση και να τη δημοσιεύεις την παραμονή του αγώνα με την Παναχαϊκή. Πείτε μου εσείς τι είναι αυτό. Ενημέρωση, ρεπορτάζ ή μια πράξη δυσφήμισης; Όταν λοιπόν δημοσιεύεις τη δήλωση ενός ανύπαρκτου συνδέσμου και με θίγει χωρίς κανένα λόγο, πρέπει, προφανώς, προηγουμένως να διασταυρωθεί. Να δεις ποιος είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο ώστε να είσαι καλυμμένος ως δημοσιογράφος. Γιατί αν σου κάνω μήνυση και σου πω ότι έφτιαξες ένα ανύπαρκτο θέμα και άρα το έκανες μόνο και μόνο για να με θίξεις υπάρχει νομολογία που θα με δικαιώσει. Με λίγα λόγια, κάνε καλά τη δουλειά σου και από την πλευρά μου θα σε αντιμετωπίσω με τον σωστό τρόπο. Όταν κάνεις λάθος τη δουλειά σου, θα σε αντιμετωπίσω με τον σωστό τρόπο, νομικά. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει τήρηση κανόνων δεοντολογίας και ξέρω επίσης όταν διαβάζω ένα δικόγραφο, αν ο δημοσιογράφος έχει κάνει αυτό που πρέπει ή όχι.
* Ο κόσμος της πόλης σας στηρίζει;
- Πάμε μια βόλτα έξω να δείτε, φαίνεται άλλωστε και από τις πωλήσεις των εισιτηρίων. Πρώτο παιχνίδι στη Λάρισα, σε εργάσιμη μέρα με απευθείας μετάδοση και είχαμε 8.000 κόσμο.
* Τι προβλέπετε για το μέλλον της ΑΕΛ;
- Δύσκολο, πολύ δύσκολο, μια καθόλου εύκολη χρονιά. Είμαστε σε μεταβατική περίοδο προκειμένου να αναδιοργανώσουμε μια ομάδα που έμεινε 5 χρόνια εκτός Super League. Eχουμε αλλάξει σχεδόν το μισό ρόστερ, είδαμε μια πολύ ωραία εικόνα με τον Ηρακλή και ένα ναυάγιο με την Κέρκυρα. Όπως το είχα προβλέψει από την αρχή, η φετινή χρονιά θα είναι αγώνας επιβίωσης, Κυριακή με Κυριακή.
* Οι επιλογές, σας δικαιώνουν;
- Οι επιλογές είναι των προπονητών και θα φανούν στην πράξη.
* Παρατήρησα πως ένας κύριος που ήρθε για εισιτήρια ενόψει του αγώνα της Κυριακής, σας χαιρέτισε θερμά και συνέστησε ψυχραιμία. Μήπως τελικά είναι αυτή η σωστή λέξη;
- Όταν διαχειρίζεσαι ένα κοινωνικό γεγονός, μια κορυφαία κοινωνική εκδήλωση, ένα λαϊκό κίνημα, όπως είναι η ΑΕΛ, εκεί, στις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε δυο κακά αποτελέσματα, όλοι νομίζουν πως θα φύγει ο προπονητής, πρόκειται όμως για λάθος αντίληψη.
* Ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα όμως και με τους παλαίμαχους και με τα ΜΜΕ…
- Ποιος άλλος έχει τιμήσει τους παλαίμαχους όσο εγώ; Μέχρι τώρα δεν είχαν καν θέση στο γήπεδο. Τους έδωσα το πούλμαν, τους έδωσα θέση στο γήπεδο και ξαφνικά είδα μια ανακοίνωση, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρός τους είχε πει άλλα. Θα μπορούσα να το αναδείξω, όμως επειδή η διάρκεια δείχνει τι είναι ο καθένας από εμάς εδώ και 13 μήνες που αγόρασα τις μετοχές της ΠΑΕ, δεν έχω κάνει καμία δικαστική ενέργεια. Οι πρώτες αγωγές και μηνύσεις θα είναι τώρα. Έκανα υπομονή, όμως πρέπει κι εγώ να υπερασπιστώ την αξιοπρέπειά μου. Είμαι ένας άνθρωπος με μεγάλη διαδρομή και δεν έχω βλάψει ποτέ κανέναν. Πότε δεν βγήκε κανένας να υποστηρίξει ότι ο Κούγιας έκανε αυτό ή εκείνο και στις ομάδες που πήγα – όπως και την ΑΕΛ- διαλυμένες τις βρήκα. Και μέσα σε ένα χρόνο κάναμε αυτό που κάναμε. Λογικό είναι να ζητώ μια ηθική ικανοποίηση.
* Είχατε πει σε συνέντευξή σας το 2015, ότι θέλετε να γίνετε δημότης Λαρισαίων, ισχύει ακόμη;
- Έχω ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία. Ελπίζω να προλάβω να ψηφίσω…

DiogenisAcademy

PoularakisGroup

 

paspaliarhs

Nook

palaiovivliopwleio

cropped-Untitled-11

BA2017

drogh banner

 

Fotakis Protergia