«Να μάθουμε από τα λάθη μας»

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τα πράγματα εδώ και αρκετό καιρό κρέμονται σε μια κλωστή στον Φοίνικα και πλέον ο κίνδυνος του υποβιβασμού είναι πιο ορατός από ποτέ. Η ομάδα ενώ ξεκίνησε καλά στον πρώτο γύρο κάνοντας αξιοσημείωτη πορεία στον δεύτερο οι πολλές ήττες και οι κακές εμφανίσεις είναι σημείο αναφοράς.

Οι προπονητές στην προσπάθεια να εξηγήσουν διάφορες καταστάσεις μίλησαν αποκλειστικά στον Κυριάκο Αποστόλου και Βασίλη Σιώκα για την πηγή των προβλημάτων και για το μέλλον της ομάδας στην Β' Εθνική.

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε τις συνεντεύξεις του Φοίνικα Stathis-Ceramica.


 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Βάιος Θεοδωρόπουλος

- Βάιο, αποφάσισες να δεχτείς την πρόταση του Φοίνικα να καθίσεις στον πάγκο, σε μια περίοδο που η ομάδα αντιμετώπιζε προβλήματα. Πως ένας προπονητής αποδέχεται μια τέτοια θέση;

«Για κάθε άνθρωπο η πρόκληση παίζει σίγουρα έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Έτσι και σε μένα η Β' Εθνική είναι μια τεράστια πρόκληση όπως επίσης και το γεγονός ότι ήμουν εδώ για τέσσερα χρόνια και πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι δεσμοί με την ομάδα. Ήθελα να δοκιμάσω μετά από τρία χρόνια μια αντρική ομάδα μεγάλης κατηγορίας και επειδή γνώριζα τα περισσότερα παιδιά συμφώνησα και ήρθα στον Φοίνικα.»

«Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με το μπάσκετ που παίζουμε»

- Είδαμε τον Φοίνικα να αποδίδει καλά σε κάποια παιχνίδια αλλά οι νίκες δεν ήρθαν ποτέ. Τι έφταιξε;

«Πιστεύουμε με τον Θοδωρή ότι η ομάδα δεν έπαιξε σε κανένα παιχνίδι καλό μπάσκετ όχι αυτά που τουλάχιστον περιμένουμε. Όλα τα παιχνίδια μας κινούνταν στην μετριότητα, δεν είναι πάντως ότι τα παιδιά δεν προσπαθούσαν αλλά ίσως η ψυχολογία να είναι το πρόβλημα. Εγώ πάντως δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από την ποιότητα μπάσκετ που παίζουμε.»

- Τι πρέπει να βελτιωθεί από δω και πέρα για να σωθεί η χρονιά;

«Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, έμειναν μόλις τέσσερις αγωνιστικές και μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει και η ομάδα να μεταμορφωθεί. Πρέπει να πάρουμε τις νίκες που χρειάζονται για να μην φτάσουμε τελευταία αγωνιστική να παλεύουμε την σωτηρία μας. »

«Το ψυχολογικό κομμάτι είναι το πρόβλημα»

- Θεωρείς πως αυτή η αγωνιστική «κατρακύλα» είναι «ντροπή» βάση των παιχτών, του υλικού που έχει και τους στόχους που έθεσε στην αρχή της χρονιάς;

«Εγώ δεν ξέρω ποίοι ήταν οι αρχικοί στόχοι αλλά το υλικό που έχει δεν είναι 100% για αυτά που έχει δείξει και ειδικά τον τελευταίο καιρό. Κάτι στην χρονιά στράβωσε και πιστεύω ότι είναι το ψυχολογικό κομμάτι. Αν η ομάδα έπαιρνε το παιχνίδι με την Ξάνθη και το παιχνίδι με τον Παλαμά που το χάσαμε μόνοι μας, προσωπικά πιστεύω πως και θα παίζαμε καλύτερα και θα είχαμε καθαρότερο μυαλό. Τώρα απλά πρέπει να συνεχίσουμε γιατί είναι σημαντικό να μην φτάσουμε τελευταία αγωνιστική και παλεύουμε ακόμα για να σωθούμε.»

- Οι προπονητές πως μπορούν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση;

«Οι προπονητές είναι κομμάτι τις ομάδας, ότι συμβαίνει στην ομάδα έχει αντίκτυπο και στους προπονητές απλά προσπαθούμε να βγάζουμε μια άλλη εικόνα για να μπορούμε να ανεβάζουμε το ηθικό των παιχτών. Μην νομίζετε ότι η ψυχολογία των προπονητών είναι διαφορετική υπάρχει στεναχώρια, προβληματισμός απλά προσπαθούμε να το κρύψουμε για να μπορέσουμε να τους μεταδώσουμε την θετική μας ενέργεια στα παιδιά.»

- Στο παιχνίδι με το ΧΑΝΘ θα προσπαθήσετε να «πληγώσετε» τον εγωισμό των παιχτών έτσι ώστε να αποδώσουν καλύτερα;

«Αυτό είναι κάτι που το κάνουμε κάθε βδομάδα. Πλέον περιμένουμε πότε θα μας βγει μέσα στο γήπεδο. Η ΧΑΝΘ είναι ανεβασμένη αλλά αν παίξουμε καλά μπορούμε να κερδίσουμε και να ανεβούμε τόσο ψυχολογικά και βαθμολογικά να πάρουμε μια ανάσα.»

- Η Β' Εθνική τι την χαρακτηρίζει τι διαφορές βλέπεις;

«Επειδή έχω ζήσει την Γ' Εθνική τα προηγούμενα χρόνια οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Η ποιότητα και η εμπειρία των παιχτών δεν συγκρίνονται. Άρα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα με πολλές καλές «γεμάτες» ομάδες που από την αρχή θα πρέπει να θέσεις τους στόχους και ότι καλύτερο καλοδεχούμενο αλλά να προσέχεις να μην χάσεις την ουσία και το που πηγαίνεις.»

«Δεν είναι το παν τα χρήματα»

- Τα μπάτζετ παίζουν ρόλο ή αν μια ομάδα προετοιμαστεί καλά μπορεί να πρωταγωνιστήσει;

«Όχι απόλυτα τα μπάτζετ δεν παίζουν σημαντικό ρόλο. Δηλαδή τα Πεύκα που έχουν σχετικά μικρό μπάτζετ είναι αρκετά ψηλά σε αντίθεση με το Άργος Ορεστικό που έχει μεγαλύτερο και βρίσκεται πιο κάτω. Έχει να κάνει όπως είπες με την προετοιμασία αλλά και από που μπορείς να πηγάζεις αθλητές. Μπορεί μια περιοχή να έχει ακριβούς παιχταράδες και μια άλλη φθηνούς.»

«Ας κριθώ, αρκεί να σωθούμε»

- Για το μέλλον σας στην ομάδα;

«Δεν υπάρχει μέλλον παρά μόνο τώρα το παρόν. Να σωθεί η χρονιά, εμένα δεν με νοιάζει αν κριθώ ή όχι έχουμε αναλάβει μια δουλειά που πρέπει να βγάλουμε εις πέρας και για του χρόνου βλέπουμε.»

Θοδωρής Κουτρούλης
«Σοβαρότητα, χαμηλά το κεφάλι και πολλή δουλειά»

- Θοδωρή, εσύ που ήσουν από την αρχή της χρονιάς και έβλεπες την προσπάθεια των παιχτών και την εκπληκτική πορεία του πρώτου γύρου τι συναισθήματα σου βγάζει τώρα που η ομάδα παλεύει για την σωτηρία της;

«Για όλους φέτος ήταν δύσκολα γιατί είναι η πρώτη μας φορά στην Β' Εθνική σαν Φοίνικας και αυτή η εμπειρία μας δίδαξε αρκετά πράγματα. Είναι μια δυνατή κατηγορία και μόνο με σοβαρότητα, χαμηλά το κεφάλι και πολλή δουλειά μπορείς να κάνεις μια πολύ καλή πορεία αλλά αν χαλαρώσεις «χάνεις την μπάλα» και έτσι όπως την χάσαμε και εμείς. Με το έξι στα έξι που είχαμε πιστεύαμε όλοι προπονητές, παίχτες διοίκηση ότι πάμε για άνοδο ενώ έπρεπε να διατηρήσουμε τον πρώτο στόχο που ήταν μια καλή πορεία. Πιστεύω όμως ότι το υλικό που έχουμε είναι για την πεντάδα και είναι κρίμα για εδώ που φτάσαμε.»

«Να μάθουμε από τα λάθη μας»

- Για του χρόνου, αν όλα πάνε καλά αρχικά, η ομάδα ίσως να μην χρειαστεί να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν δεδομένου ότι έχει μια πρώτη «γεύση» από την πρώτη χρονιά. Τι θα μπορούμε να περιμένουμε;

«Αν όλα πάνε καλά και μείνει η ομάδα το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε από τα λάθη μας. Αν δεν μάθουμε θα πάθουμε πάλι τα ίδια και θα τρέχουμε. Υπομονή λοιπόν, να κοιτάμε τον πρωταρχικό μας στόχο για να μην παρασυρθούμε και δουλειά.»

- Τι διαφορές (όχι σύγκριση) βλέπεις στο παιχνίδι του πρώην προπονητή Θρασύβουλου Λιάγκα και του τωρινού;

«Ο Βάιος δεν έχει πολλή καιρό που είναι στην ομάδα έχει μόλις δύο μήνες. Δουλειά μας δεν είναι να αλλάξουμε τακτικές και να παίξουμε διαφορετικά αλλά να αλλάξουμε την ψυχολογία και να κάνουμε τους παίχτες να δουν λίγο πιο καθαρά τα πράγματα. Με τον Θρασύβουλο που ξεκινήσαμε από την αρχή είχαμε ένα πλάνο παιχνιδιού, είχαμε τον χρόνο να χτίσουμε την ομάδα τώρα όπως είπε και ο Βάιος δεν μπορούμε με το μαγικό ραβδί να αλλάξουμε ξαφνικά την κατάσταση.»

- Το κλίμα πως είναι στα αποδυτήρια υπάρχει όρεξη ;

«Το κλίμα θα το έλεγα μπερδεμένο. Οι παίχτες είναι πάρα πολυ καλά μεταξύ τους σαν να μην τρέχει τίποτα και γενικα είμαστε χαρούμενοι. Αυτό είναι καλό από την μία, αλλά την Κυρική ξαφνικά μεταμορφωνόμαστε. Νεύρα σε μία ομάδα πρέπει να υπάρχουν αλλά να φεύγουν στην ημέρα του αγώνα, σε εμάς γίνεται το ακριβώς αντίθετο και αυτό είναι το κακό, θα πρέπει να υπάρχει μια ισοροπία.»

«Η ομαδική δουλειά φέρνει τις νίκες»

- Έχουμε δει πολλές φορές φέτος η ομάδα να χάνει αγώνα παρόλο που έχει κερδίσει τρεις περιόδους. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

«Αυτό γίνεται από την αρχή της χρονιάς και όχι μόνο τώρα στον δεύτερο γύρο. Είτε θα χάναμε τον αγώνα από το πρώτο δεκάλεπτο είτε από το τελευταίο. Η ομάδα έδειξε ότι μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να αποδώσει καλό ομαδικό μπάσκετ αλλά στα τελευταία λεπτά ο καθένας προσπαθεί να γίνει ο ήρωας του αγώνα. Αυτό δεν μας βγήκε σε καμία περίπτωση και όλες οι νίκες μας ήρθαν χάρη της ομαδικής προσπάθειας.»

- Τα συναισθήματα σου για τον Φοίνικα όχι μόνο για φέτος αλλά γενικά μιλώντας.

«Ο Φοίνικας έχει φτάσει εδώ με την αξία του. Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια η ομάδα ανέβηκε κατηγορία και είναι πλέον μαζί με την ΑΕΛ που ανέβηκε, οι καλύτερες ομάδες στην Λάρισα. Είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, με τις ομάδες από τον Βορρά να τον σέβονται και αυτό είναι κάτι μεγάλο... μακάρι να έχει συνέχεια.»

- Χθες (2/4) στον τελικό εφήβων της Θεσσαλίας χάσατε με τον Φοίβο και δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να συνεχίσετε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, για πες μας λιγάκι τι έγινε;

«Ο τελικός πάντα κρίβει εκπλήξεις. Τα παιδιά έτυχε να είναι λίγο αγχωμένα και δυστυχώς χάσαμε. Αξίζουν συγχαρητήρια πάντως γιατί οι εννιά από τους δώδεκα ήταν η πρώτη τους χρονιά στο εφηβικό πρωτάθλημα και πιστεύω του χρόνου να συνεχίσουμε την ίδια πορεία και να το πάρουμε. »

Κυριάκος Αποστόλου
Βασίλης Σιώκας

DiogenisAcademy

PoularakisGroup

 

paspaliarhs

Nook

palaiovivliopwleio

cropped-Untitled-11

drogh banner

Fotakis Protergia