Rotting Christ (Stage, Λάρισα 12-13/3)

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

5

Οι Rotting Christ αναμφίβολα αποτελούν το ισχυρότερο όνομα στην ελληνική Metal σκηνή εδώ και χρόνια... Το σημαντικότερο είναι όμως πως από το 1991 έως τώρα, έχουν αναβαθμιστεί μουσικά και πνευματικά, εισάγοντας πολλά στοιχεία που τους κατατάσσουν στο... «κάτι ξεχωριστό» του «σκληρού» ήχου.

Του Κυριάκου Αποστόλου
(Rockngoal Page - Rockngoal Profile - Facebook Profile)

Οι «θρύλοι» της μουσικής μας, επέστρεψαν στην πόλη της Λάρισας για δύο μοναδικά shows στο Stage με τον κόσμο να κατακλύζει τον χώρο και τις δύο βραδιές. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους και συγκεκριμένα από το Σάββατο 12/3 όπου οι Christ δεν είχαν κάποια μπάντα ως support. 

Το Σάββατο λοιπόν, ακούστηκαν κομμάτια από ολόκληρη την δισκογραφία για τους παλιούς αλλά και τους νεότερους οπαδούς της μπάντας. Στο Stage έφτασα πολύ νωρίς με αποτέλεσμα να δω αρκετά παιδιά κοντά στα 18 που σιγά-σιγά μπαίνουν στην μουσική σκηνή της Metal και ήθελαν να θαυμάσουν από κοντά τον Σάκη Τόλη και τη παρέα του. Τα πρώτα headbagging ήρθαν στο «αργό» Ze Nigmar από το τελευταίο άλμπουμ «Rituals». Στη συνέχεια η κατάσταση γίνονταν ακόμη καλύτερη, με το Athanatoi este, το Elthe Kyrie και το Nemecic να αποτελούν μία τριάδα «φωτιά» για όλους. Η αλήθεια είναι πως περίμενα περισσότερα songs από το «Theogonia» και έπειτα, μιας και η επόμενη μέρα είχε τον χαρακτήρα του «Retro», ωστόσο διαψεύστηκα. Από το «Rituals» και το «Aealo», φτάσαμε στο «The Forest of n' Gai» του αρχέγονου EP «Passage to Arcturo» που ήταν το πρώτο δείγμα των Rotting το 1991. Η πρώτη τους βραδιά «έκλεισε» με το ΧΞΣ και το «θρυλικό» Non Serviam όπου έγινε πανικός, όπως άλλωστε και στα περισσότερα τραγούδια τους. Μία από τις αγαπημένες μου στιγμές ήταν όταν άκουσα το Quintessence μέσα από το Genesis του 2002, ενώ θα ήθελα και λίγο... «Enuma Elish», μαζί με το «Keravnos Kivernitos» που το ζητούσαν επίμονα οι «μικροί» της παρέας. Τέλος, όσον αφορά τον ήχο, δεν έμεινα ικανοποιημένος κυρίως από τις κιθάρες που μου φάνηκαν ιδιαίτερα «πίσω», ωστόσο η ενέργεια του γκρουπ πάνω στη σκηνή, έκανε όλα τα πλην στην... «άκρη».

2

Το setlist της πρώτης μέρας:
1-INTRO
2-ZE NIGMAR
3-KATA TON DAIMONA EAYTOY
4-ATHANATOI ESTE
5-ELTHE KYRIE
6-NEMECIC
7-APAGE SATANA
8-THE SIGN OF EVIL EXISTENCE
9 FGMENTH THY GIFT
-ARCHON
9-THE FOREST OF N' GAI
10-SOCIETAS SATANAS
11-MIDDLE INTRO
12-IN YUMEN XIBALBA
13-QUINTESSENCE
15-NOCTIS ERA
14-EMPTY SONG
15- ΧΞΣ
16-NON SERVIAM
17-OUTRO-300.

1

Κυριακή 13/3... ΟΚ! Η «αποθέωση» των Rotting Christ αλλά και η έκπληξη με την καλοκουρδισμένη «μηχανή» των Slaughtered Priest! Στο Stage έφτασα κοντά στις 19.30, μιας και είχε κανονιστεί από την προηγούμενη μέρα μία συνέντευξη με τον frontman των Christ, τον Σάκη Τόλη. Με τον Σάκη, τα είχαμε πει παλαιότερα στην ραδιοφωνική μου εκπομπή «Μεταλικό Πάθος», ωστόσο όταν μιλάς με έναν άνθρωπο που δεν μένει ποτέ στα παλιά, πάντοτε μία νέα κουβέντα είναι πρόκληση. Την συνέντευξη θα την διαβάσετε τις επόμενες ημέρες, όπως επίσης θα δείτε και video HD από τα shows. Πάμε όμως στο Live... Οι Αθηναίοι Slaughtered Priest έκαναν την εμφάνιση τους και προσωπικά το κεφάλι μου δεν σταματούσε να πηγαίνει πάνω - κάτω παρόλο που τους άκουγα για πρώτη φορά. Κάτι παλικάρια με επιρροές από τους old-school Sodom, Exumer κ.α. ήταν η κατάλληλη προθέρμανση για την συνέχεια. Από τους SP μου άρεσε πολύ το «Speed Metal Attack» από το άλμπουμ «Confess Your Sins» του 2012. Τους εύχομαι καλή συνέχεια, στην Speed Thrash «μηχανή» τους, θα τους ξαναδώ σίγουρα. Τσεκάρετε ΕΔΩ το κομμάτι που αναφέρω παραπάνω.

7

Στις 23.00 και κάτι, ανέβηκαν στη σκηνή οι Rotting Christ και το Stage «έπεσε», από την «τρέλα» των οπαδών τους, αλλά και από την εξαιρετική απόδοση τους σε κομμάτια της πρώτης εποχής τους. Τι να πει κανείς για τα... «Visions Of The Dead Lovers», «Old Coffin Spirit», «The Sign Of Evil Existance», King Of A Stellar War», «The Fifth Illusion» και «Non Serviam». Συγχωρέστε με, άλλα όσες «γραμμές» και να γράψω, δεν μπορώ να σας αποδώσω το φανταστικό setlist τους που περιείχε μέχρι και το «Societas Satanas» των «Thou Art Lord», όπου το «ξύλο» ήταν ασταμάτητο. Εύχομαι, να ζήσουμε σύντομα κι άλλες βραδιές που να μοιάζουν με την δεύτερη των Christ στη Λάρισα, που μέχρι και ο ήχος σε όλα ήταν καλύτερος. Αξίζει να αναφέρω πως στο «Non Serviam» ο Σάκης Τόλης έπαιζε δίχως δύο χορδές και έδωσε τη «σκυτάλη» στον κόσμο που ανέβηκε στη σκηνή για να τα κάνει όλα... τάνα, κυρίως από τη χαρά του. Συγχαρητήρια στους Rotting Christ, που επιβεβαιώνουν συνεχώς την αξία τους, μπράβο στους διοργανωτές αλλά και τον κόσμο που ήταν «καυτός» σε όλη τη διάρκεια των εμφανίσεων τους. 

Υ.Γ.: Ήθελα να ακούσω και τα... «After Dark I Feel», «Morality of a Dark Age», αλλά είναι ένας από τους πολλούς λόγους που θα τους δω ξανά...

4

- STAY HEAVY -

Το setlist της δεύτερης μέρας:
-INTRO
-VISIONS OF THE DEAD LOVERS
-EXILED ARCHANGELS
-ACH GOLGOTHA
-OLD COFFIN SPIRIT
-THE FOREST OF N GAI
-THE SIGN OF EVIL EXISTANCE
-TRANSFORM ALL SUFFERING INTO PLAGUE
-FGMENTH THY GIFT
-GLORIA DE DOMINO INFERNI
-FEAST OF THE GRAND WHORE
-THE NEREID OF ESGALDUIN
-SOCIETAS SATANAS
-MIDDLE INTRO
-THE FOURTH KNIGHT OF REVELATION
-KING OF A STELLAR WAR
-DIVE THE DEPSET ABYSS
-ARCHON
-NON SERVIAM
15- THE FIFTH ILLUSION
16-GLORIA DE DOMINO INFERNI.

6

DiogenisAcademy

PoularakisGroup

 

paspaliarhs

Nook

palaiovivliopwleio

cropped-Untitled-11

drogh banner

Fotakis Protergia