Θα κρίνει πολλά η μεταγραφή του Νειμάρ...

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

neymar brazil

Η μεταγραφή του Νειμάρ στη Μπαρτσελόνα ασφαλώς αποτελεί από τα «κλου» της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου παγκοσμίως. Και βέβαια όχι μόνο για το υψηλό ποσό που δαπανήθηκε γι αυτήν, αν και αναμενόμενο σε τέτοια επίπεδα.

Καταρχήν η αξία και η φήμη που συνοδεύει τον φέρελπι Βραζιλιάνο αστέρα, καθώς και το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κόσμου ανά την υφήλιο για το μέλλον και την εξέλιξη του εν λόγω παίκτη, καθιστούν αυτονόητα ενδιαφέρουσα οποιαδήποτε μετακίνησή του. Πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται σε έναν ιστορικό σύλλογο, και με το ειδικό βάρος της Μπαρτσελόνα, που είναι ακόμη μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια για ευνόητους λόγους. 

Έπειτα, η πρόκληση: η συνύπαρξη του Βραζιλιάνου σε νεαρή ηλικία με τον μεγάλο αστέρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Λεό Μέσι, στην ίδια ομάδα, που διεγείρει το ενδιαφέρον του κάθε φιλάθλου και καλλιεργεί ένα μυστήριο αλλά και εικασίες για το πόσο θα δέσουν δύο τόσο ικανοί παίκτες, με παράλληλες αρμοδιότητες εντός γηπέδου. Θα καταστήσει το νέο δίδυμο ακόμη πιο εντυπωσιακή τη Μπαρτσελόνα, αφυπνίζοντάς την από τη χαλάρωση και την κατατονία της χρονιάς που τελείωσε, και συντηρώντας τον μύθο μιας ομάδας που μοιάζει να έχει «καθίσει» (έστω κι αν άλλες θέσεις, π.χ. του σέντερ μπακ, απαιτούν διορθωτικές κινήσεις, και όχι τόσο η επίθεση του συλλόγου);   Ή  η συνύπαρξη θα είναι προβληματική, και για ποδοσφαιρικούς λόγους αλλά και για διαπροσωπικούς;

Όσο αφορά το πρώτο, γεγονός είναι ότι οι πολυδάπανες στο παρελθόν μεταγραφές του Ανρί, π.χ., και του Ιμπραίμοβιτς, ως παικτών που θα πλαισίωναν τον Μέσι, δεν απέδωσαν και πολλά, και οι παίκτες-παρτενέρ έφυγαν από τη Βαρκελώνη με μέτριες ατομικές περγαμηνές. Φυσικά, το παρελθόν δεν ταυτίζεται με το μέλλον, ούτε βέβαια και το προαναγγέλλει. Απλώς, δημιουργεί κάποια ερωτηματικά.

Όσο αφορά το δεύτερο, το ποιος θα επιβληθεί ανάμεσα στους δύο σταρ, το εδραιωμένο υψηλό στάτους του Αργεντινού εδώ και χρόνια ως ηγέτη των Καταλανών, περιορίζει τον κίνδυνο της δημιουργίας προβλημάτων στις μεταξύ τους σχέσεις εντός και εκτός γηπέδου -πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη του τον σεβασμό που μέχρι τώρα έχει δημοσίως δείξει ο Βραζιλιάνος στον Αργεντινό. Αλλά και πάλι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από πριν τα πράγματα.

Σε μια πρώτη ανάγνωση πάντως, μοιάζει πολύ ενδιαφέρουσα η πλαισίωση του Μέσι από το Νειμάρ, και βέβαια εμπορικά και επικοινωνιακά ευνοεί τον καταλανικό σύλλογο, εκτοξεύοντας τα κέρδη από τα διαρκείας, τις φανέλες που θα πουληθούν και τους χορηγούς που θα τον αναλάβουν στα ύψη.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια τρίτη παράμετρος της μεταγραφής, που δεν αναφέρεται στη Μπαρτσελόνα καθ' εαυτήν. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οι δηλώσεις αλλά και η αντιμετώπιση της μετακίνησης του Νειμάρ από συμπατριώτες του, και κυρίως από τον μύθο Πελέ, δείχνει και κάτι άλλο: εν μέρει η μεταγραφή υποκινήθηκε και από τους παράγοντες του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου: σε ένα χρόνο θα γίνει το Μουντιάλ της Βραζιλίας, που τόσο περιμένουν οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο. Οι Βραζιλιάνοι έχουν επενδύσει πάρα πολλά, και οργανωτικά αλλά και αγωνιστικά στην Εθνική τους, και είναι σίγουρο πως δεν θέλουν να ξαναπάθουν ό,τι έπαθαν στη μοναδική ως τώρα φορά που διοργάνωσαν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1950.

Αγωνιστικά όμως έχουν επενδύσει τα περισσότερα ίσως στην παρουσία του Νειμάρ. Ο οποίος, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, χρειάζεται εμπειρίες και παραστάσεις από υψηλού επιπέδου και διεθνούς εμβέλειας συλλογικά ποδοσφαιρικά περιβάλλοντα. Τί πιο κατάλληλο  λοιπόν θεωρητικά για την εκπλήρωση της προυπόθεσης αυτής από την παρουσία του παίκτη σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, τη Μπαρτσελόνα, και μάλιστα κοντά σε ήδη μεγάλους παίκτες, πόσο μάλλον  σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον εξόχως προηγμένο από άποψη υποδομών; Ελπίζουν, έτσι, οι συμπατριώτες του ότι οι παραστάσεις που θα αποκτήσει από την τριβή του σε πολύ υψηλού επιπέδου γεγονότα θα τον βοηθήσουν ώστε να μην εμφανιστεί ανέτοιμος στην πιο μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Μουντιάλ. Κάθε άλλο. Τον θέλουν...''μπαρουτοκαπνισμένο'' και συνηθισμένο στα μεγάλα.

Σε κάθε περίπτωση, επομένως, και για όλους τους παραπάνω λόγους, η μεταγραφή του Νειμάρ εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και βέβαια η πολιτεία του -κυρίως εντός γηπέδων- από εδώ και πέρα στη Μπαρτσελόνα, θα δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα: είτε καταφατικές είτε αποφατικές, κατά περίπτωση.

Του Nάσου Κατσώχη

DiogenisAcademy

Siourasnew

Lautre creperie

paspaliarhs

Nook

palaiovivliopwleio

cropped-Untitled-11

drogh banner

Fotakis Protergia