Εισαγωγή και περιήγηση στα ιατρικά... άδυτα της ΑΕΛ! (photos)

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

zaxaris mpasdekis

Σε μια ποδοσφαιρική ομάδα επαγγελματικού επιπέδου υπάρχουν δύο πράγματα: Η βιτρίνα και το περιεχόμενο. Το πρώτο αφορά το ποδόσφαιρο εντός αγωνιστικού χώρου, τα φώτα, τις κάμερες, τα πρόσωπα των οποίων οι εκφράσεις καταγράφονται συχνά, τα γκολ, τα νεύρα, το πάθος, η χαρά. Το δεύτερο αφορά όλους εκείνους τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα, όσους δουλέυουν καθημερινά και πολύ, ώστε το αποτέλεσμα της βιτρίνας να είναι ικανοποιητικό για τους φιλάθλους, για τους ίδιους τους παίκτες, για εκείνον που επενδύει τα χρήματά του στην ομάδα, αλλά και για τους ίδιους.

Αποστολή στο Καρπενήσι: 
Παύλος Μόκκας - Παναγιώτης Φραγκόπουλος

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αθλητισμός έχει να κάνει με τη σωματική υγεία και όχι μόνο. Πρώτα, όμως το σώμα οφείλει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγελματισμού. Γι΄αυτό, φροντίζουν οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές κάθε ομάδας.

Η ΑΕΛ έχει την ευλογία να διαθέτει μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι συγκροτούν το ιατρικό επιτελείο, και είναι μαζί εδώ και αρκετό καιρό. Δεμένοι μεταξύ τους, δεμένοι με την ομάδα, σιωπηλοί εργάτες που φροντίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια της υγείας των ποδοσφαιριστών, και της αποκατάστασής τους, όταν εκείνοι τραυματίζονται.

Για το φετινό βασικό στάδιο της προετοιμασίας των «βυσσινί» επιλέχθηκε το Καρπενήσι. Εκεί, το rockngoal.com.gr συνάντησε τους ειδικούς, συνομίλησε μαζί τους, φωτογράφισε τον εξοπλισμό τους, απαθανάτισε τα πρόσωπά τους, και μπήκε στα άδυτα μιας επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας με βλέψεις... πρωταγωνιστικές. Ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με τη βιτρίνα. Πρέπει να τον ενδιαφέρει και το περιεχόμενο.

«Όλα αυτά που βλέπετε ανήκουν στην ομάδα, όχι σ΄εμάς. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί αυτό», μας είπαν Γιώργος Μπασδέκης και Γιώργος Ζαχαρής, ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής της ΑΕΛ, από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης μαζί τους, στο ξενοδοχείο της ομάδας.

Μπήκαμε στον διάδρομο του τρίτου ορόφου. Φτάσαμε στο πρώτο «ιατρείο» και η εικόνα ήταν... περίεργη. «Κουβαλήσατε όλα αυτά από τη Λάρισα στο Καρπενήσι;», αναρωτηθήκαμε. «Γίνεται αλλιώς;», η απάντηση με χαμόγελο. «Κάθε χρόνο γίνεται αυτό, και δεν είναι μόνο αυτά, οι ντουλάπες είναι γεμάτες, με ηλεκτρολύτες, διατροφικά συμπληρώματα...». Νιώθαμε σα να μπήκαμε σε ένα... στενωπό, αλλά κανονικό ιατρείο - φυσιοθεραπευτήριο. Με κρεβάτια, διάσπαρτα μηχανήματα, πάγκους με φάρμακα, μέχρι και... μικρή τετράγωνη τηλεόραση, από τις παλιές. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Γειτνίαζε και με το ακριβώς διπλανό, λιγότερο... φορτωμένο, αλλά εξίσου απαραίτητο.

«Ο ιατρικός εξοπλισμός στην ομάδα, κάθε χρόνο και ανανεώνεται, κι αυτό είναι ευτύχημα», τόνισαν Γιώργος Μπασδέκης και Ζαχαρής. «Φέτος, αποκτήσαμε μηχανήματα που πέρσι δεν είχαμε, όπως π.χ. αυτή εδώ την μπότα, η οποία με πίεση του αέρα και κρύο νερό, επιτρέπει άμεση παγοθεραπεία, που ξεκουράζει τους μύες, μετά από την ένταση της προπόνησης ή του αγώνα. Επίσης, δίπλα υπάρχει μπότα που πραγματοποιεί λεμφικό μασάζ, που βοηθά στην αποκατάσταση των μυϊκών πόνων από το γαλακτικό οξύ. Σας τα λέμε όσο πιο απλά γίνεται για να τα καταλαβαίνετε (γέλια)».

1

Ρωτήσαμε και για τον τραυματισμό του Λεοζίνιο, που ήταν ο πρώτος, πιο μακροχρόνιος μέχρι την επιστροφή, και ελπίζουμε ο τελευταίος στη φετινή προετοιμασία. «Ο Λέο πάει πολύ καλά», αποκρίθηκε ο χειρούργος ορθοπαιδικός, Γιώργος Μπασδέκης. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια απλή μαγνητική για μια γρήγορη εκτίμηση, όμως θέλαμε να κάνουμε και υπέρηχο, για ασφαλέστερα συμπεράσματα. Το διάστρεμμα β΄ βαθμού που υπέστη, συνήθως σε κρατά έξω για δεκαπέντε μέρες, όμως η περίπτωση του Λεοζίνιο θα ξεπεραστεί πολύ πιο γρήγορα. Είναι και οι Ντοντό και Κουτσιανικούλης. Το αιμάτωμα στη γάμπα του πρώτου και η επιβάρυνση στο ισχίο του δευτέρου, απαιτούν μόνο ολιγοήμερη αποχή από το γήπεδο, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ώστε να μην επιβαρυνθούν και να μη γίνουν τραυματισμοί, γιατί τώρα δεν είναι. Η προετοιμασία κυλά πολύ ομαλά, σχετικά με άλλες χρονιές, δόξα τω Θεώ».

podhlata

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Γιώργος Ζαχαρής, πριν προλάβουμε να ρωτήσουμε τίποτα άλλο. «Η ομάδα εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Και σε αυτό έχει σταθεί αρωγός και ο πρόεδρος. Εμείς του κάνουμε προτάσεις ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, του εξηγούμε γιατί θέλουμε ένα μηχάνημα, μας ακούει, συμφωνεί και το αγοράζουμε. Για παράδειγμα, φέτος αγοράσαμε τα Foam Rollers και τα Spinning ποδήλατα, που είναι και αποθεραπευτικά και ενδυναμωτικά. Όπως και τα Tekar, ειδικά μηχανήματα για τενοντοπάθειες, διαστρέμματα και μυϊκές θλάσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε στατικοί, η επιστήμη εξελίσσεται».

2

Το Medical Station της ΑΕΛ στο Καρπενήσι διαθέτει και εξωτερικό απινιδωτή – μηχανισμός επαναφοράς της ορθής καρδιακής λειτουργίας. «Για παν ενδεχόμενο», συμπληρώνει ο φυσιοθεραπευτής, «δεν έχουν γίνει λίγα στο ποδόσφαιρο, μακάρι να σκουριάσει και να τον πετάξουμε».

Αλλάξαμε δωμάτιο. Δίπλα οι βοηθοί του Γιώργου Ζαχαρή, Γρηγόρης Νασίκας και Γιώργος Μέκρας. Η δουλειά των παιδιών δεν είναι απλώς επικουρική. Το αθλητικό μασάζ είναι μια τεχνική πράξη, πολύ σημαντική για τη σωστή αποθεραπεία, αλλά και βασικός πυλώνας μιας προετοιμασίας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αποκλείουν το ενδεχόμενο υπεραιμίας σε έναν τραυματισμένο μυ, τον συντηρούν και λειαίνουν τον δρόμο της θεραπείας. «Το κομμάτι των παιδιών είναι ξεχωριστό, αλλά πολύ σημαντικό. Τα παιδιά ετοιμάζουν τους αθλητές για προπόνηση κάθε μέρα», δηλώνει ο Γιώργος Μπασδέκης. «Όταν ένας μυς τραυματίζεται ή καταπονείται σε μια προετοιμασία, που περιλαμβάνει διπλές προπονήσεις, χρειάζεται περίπου τρεις μέρες αποκατάστασης. Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια αναμονή. Αυτό προλαμβάνουμε και με τα μηχανήματα και με το αθλητικό μασάζ του Γρηγόρη και του Γιώργου».

nasikas mekras

Ο γιατρός των «βυσσινί» απομακρύνεται για λίγα δευτερόλεπτα. Επιστρέφει κρατώντας στα χέρια ένα μηχάνημα στο μέγεθος ενός κινητού. «Αυτό που βλέπετε είναι ένας φορητός υπέρηχος που συνδέεται με το κινητό. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα γήπεδα της Αγγλίας. Μπορεί να γίνει διάγνωση άμεση, όσο ο ποδοσφαιριστής είναι ακόμα στο έδαφος τραυματισμένος, εν ώρα αγώνα αν χρειαστεί».

Πριν προλάβουμε να... επανέλθουμε από την έκπληξη και τον θαυμασμό, ο Γιώργος Μπασδέκης συνέχισε απτόητος. «Τώρα θα σας δείξω το... τεστ σάλιου. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως έχει καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ακρίβεια, ακόμα κι από μια εξέταση αίματος. Είναι ένα απλό stick, που συλλέγει σάλιο από τον ουρανίσκο, και χάρη στα αντιδραστήρια που έχει, υπολογίζει δείκτες που αφορούν τους αθλητές, όπως αυτός της κοπώσεως, ή του άγχους, της τεστοστερόνης ή της κορτιζόλης. Αν π.χ. το αίμα δείξει σε έναν δείκτη 1.2 και ύστερα από λίγο το σάλιο 3, καταλαβαίνουμε πως ο παίκτης επιβαρύνθηκε. Έτσι, συνεννοούμαστε με τον γυμναστή, να μην τον συμπεριλάβει στο ομαδικό πρόγραμμα. Γι΄αυτό βλέπετε συχνά ατομικές προπονήσεις».

«Όπως καταλάβατε, ο Γιώργος είναι λίγο... γκατζετάκιας», παρεμβαίνει ο Γιώργος Ζαχαρής, αναφερόμενος στον Μπασδέκη. «Το έχουμε καταλάβει, από το γήπεδο κιόλας, δεν ξεχνιέται το drone», απαντήσαμε, μέσα σε γέλια.

Όσα ακούσαμε μας φάνηκαν εκπληκτικά, αλλά και αρκετά. Ήμασταν σίγουροι πως οι γιατροί της ομάδας είχαν κι άλλα να μας πουν, όμως ο χρόνος πίεζε και εκείνους και εμάς. «Ελάτε κάτω να σας δείξω την πισίνα», μας λέει ο Γιώργος Ζαχαρής. Κατεβήκαμε στο υπόγειο του ξενοδοχείου. Φτάσαμε σε ένα μικρό μπάνιο που είχε μέσα μόνο την πισίνα. «Είναι, όπως βλέπετε, φουσκωτή. Ανήκει κι αυτή στην ομάδα, της αφαιρούμε τον αέρα και τη μαζεύουμε. Μην τη βλέπετε μικρή, χωράει μέχρι και πέντε ποδοσφαιριστές. Τη γεμίζουμε, όταν χρειαστεί, με πάγο για αποκατάσταση των μυών με κρύο νερό, ή με ζεστό νερό για χαλάρωση και αποθεραπεία. Είναι η... φυσική μέθοδος της ηλεκτρικής μπότας που σας έδειξα πάνω».

pisina

Η περιήγηση έφτασε στο τέλος της. Αφού ευχαριστήσαμε τους ανθρώπους του ιατρικού επιτελείου της ομάδας, αποχωρήσαμε σκεπτικοί. Αναρωτηθήκαμε, πόσες φορές αυθαιρετήσαμε για έναν παίκτη που μοιάζει κουρασμένος την ώρα του παιχνιδιού; Πόσες φορές επικρίναμε εύκολα κάποιον που επανέρχεται μετά από καιρό τραυματισμού, λέγοντας, ίσως, πως τελείωσε η καριέρα του και δεν κάνει για την ομάδα; Ευτυχώς, όσα είδαμε, ακούσαμε και ζήσαμε λειτούργησαν... θεραπευτικά. Η... συνείδηση επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα. Νιώθοντας ευλογημένοι που η ΑΕΛ έχει αυτούς τους ανθρώπους να φροντίζουν τους πρωταγωνιστές της, ευχηθήκαμε να έχουν όλοι μια καλή χρονιά και δώσαμε ραντεβού στη Λάρισα.

DiogenisAcademy

PoularakisGroup

 

paspaliarhs

Nook

palaiovivliopwleio

cropped-Untitled-11

BA2017

drogh banner

 

Fotakis Protergia